Статии

Днес: След извършен одит на процеса на възлагане на обществени поръчки в Агенцията по вписванията, Сметната палата е разкрила множество законови нарушения. Срещу някои от тях са констатирани престъпления и данните са изпратени на прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Проверени са договори с изпълнители на обществени поръчки, сключени през периода от 1 януари 2008 г. до края на 2009 г., по които Агенцията е изплатила общо 195 313. 87 лв. без ДДС. Според Сметната палата обаче при възлагането на дейностите са допуснати множество нарушения, които са довели до неефективно изразходване на парите на данъкоплатците. По това време изпълнителни директори на Агенцията са били Емил Станков, Даниела Митева и Анастас Георгиев.
"Нямам коментар. Не мога да коментирам нещо, с което не съм запозната", заявила пред "Новинар" Даниела Митева. В началото на октомври 2009 г. тя беше уволнена. Мотивите за освобождаването й бяха "принципни различия по отношение на работата и финансовата политика на агенцията". През 2007 г. Софийската градска прокуратура започна проверка на няколко обществени поръчки за закупуване на софтуер и техника за агенцията. Тези преписки са прекратени, обясни Митева и допълни, че там всичко е приключило.

Периода 2006 г. – 2008г.

Софийска градска прокуратура ще започне разследване по данни за злоупотреби, извършени от ръководството на Агенция по вписванията, съобщи главният прокурор Борис Велчев по данни от mediapool.bg.

Според проверяващите “особено смущаващи” са изводите от одита за работата с обществените поръчки в агенцията. Установено е грубо пренебрегване на норми на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при процедурата за избор на фирма за създаване на софтуера на Търговския регистър.
През 2006 година от Агенцията по вписванията обявиха за победител в конкурса консорциум, воден от ”Сименс”, въпреки че той предлага най-висока цена за извършване на услугата сред всички участници. Ден по-късно консорциум между фирмите ”Сиела” и ”Стемо”, класиран на трето място, подава жалба срещу процедурата.

Недоумяващо е  как комисията, с председател заместник-изпълнителният директор на Агенцията по вписванията, е оценила за един ден офертите и е определила като победител кандидатът, предложил най-висока цена”, се казва в доклада от проверката на инспектората, публикувани от Министерството на правосъдието. Въпросният зам.-шеф е Даниела Митова.

Необяснимите от правна гледна точка действия на ръководството на Агенцията по вписванията обаче не спират до тук. На 27 декември от  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) известяват ведомството за постъпила жалба от консорциума на ”Сиела” и ”Стемо” срещу проведената процедурата и класирането. Въпреки това на 29 декември изпълнителният директор на Агенцията Емил Станков е сключил договор с обявения победител ”Сименс”.

С това си действие той директно погазва ЗОП, тъй като сключването на договора е блокирано до окончателното произнасянето на КЗК. На всичкото отгоре контрактът е минал без подписа на юрист от правните отдел на агенцията и с особеното мнение на главния секретар.

В последствие обаче консорциумът на ”Сиела” и ”Стемо” на пръв поглед необяснимо оттегля жалбата си от КЗК. Малко по-късно обединението между двете фирми печели малка обществена поръчка на цена почти три пъти по-висока от втория участник в конкурса. Поръчката е за направата на сайт на агенцията.

Сериозните гафове продължават през месеците юни и юли 2007г.. На 25 юни Емил Станков e сключил предварителен договор за наем на сграда на бул. ”Александър Стамболийски” с фирма ”Конджент консултинг”, научи Mediapool. Цената е 33 641 евро с ДДС.

Това се случва обаче близо 20 дни преди самата ”Конджент консултинг” да сключи договор за наем с фирмата собственик на сградата ”Григо Х” ЕООД. Такъв е подписан на 13 юли за цена от 20 564 евро без ДДС.

”При тази „въртележка” не е известно къде изчезват близо 9 хил. евро месечно. Очевидно някой се е облагодетелствал”, е констатацията на одита. Проверката е констатирала още редица слабости и по отношение на финансовата дисциплина и стопанисването на сградния фонд.

Преди три дни от МП обявиха още, че Емил Станков и заместничката му Даниела Митова са си надписвали тлъсти допълнителни пари към заплатите, които превишават два пъти размера на основните им трудови възнаграждения. Така при месечна заплата малко под 1000 лв., двамата са си давали съответно по още 2000 и 1500 лв. от реализираните икономии от работата на ведомството.

Тези бонуси те си раздавали на фона на изказванията им в парламента през юни, че ниските заплати и високите изисквания към служителите са причина никой съдия по вписванията да не иска да ходи на работа в агенцията.  Това стана причина за третото подред отлагане на старта на регистър този път за 1 януари 2008 година.


Сигурно се изумявате, защо така подробно Ви запознаваме с налудничавата ситуация, която цари в Търговски регистър от създаването му и до сега? Ами четете, четете за да знаете и не само да знаете, а да не забравяте,  къде потъват парите Ви за държавни такси например за регистрация на ЕООД в размер на 160 лв. на фирма, парите ви при безумните откази на служителите на Агенция по вписвания, за вписване на сделка в имотен регистър, който също е към Агенция по вписвания и прочие. Четете, за да знаете и да не забравяте, с какво са заети ръководните кадри на Търговски регистър от създаването му  и до днес и защо бавят фирмите ви по 2 седмици. Четете, за да знаете, кои ще са хората, които ще ликвидират фирмите ви след края на 2010г. и ще налагат санкции на некоректните търговци. Четете, за да се посмеем заедно, защото какво ли друго ще направи българският народ, когато му се подиграват в лицето?

23.09.2010 14:45
Агенцията по вписванията ще има ново ръководство, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова!

Министърът коментира, че ръководител на агенцията ще е нов човек, външен за структурата. В момента се сформира целият нов ръководен екип на Агенцията по вписванията, добави Попова.

Правосъдният министър припомни още, че миналата година е направен вътрешен одит на агенцията. Попова лично е поискала извънредния одит на Сметната палата, в личен разговор с председателя й проф. Валери Димитров. Одитът надхвърлил в отрицателен план нейните очаквания, но за Попова няма големи изненади в констатацията на Сметната палата. Маргарита Попова обяви още, че възнамерява да поиска одит и за други две главни дирекции в Министерство на правосъдието – ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана".

 За връзка с нас