В момента има 14  гости и няма потребители и в сайта

Регистрация на ЕООД – 199 лв. тотал, Регистрация на ООД – 260 лв. тотал, регистрация на ЕТ – 100 лв. тотал, пререгистрация, промяна на обстоятелства, правни и счетоводни консултации – (02/9 588 477) viber(+359)887 823 441)

Каква е разликата между Туроператор и Туристически агент? Кой Лиценз ни е необходим?

Какво е Туристическа агенция?

В сферата на туризма за нас обикновените потребители термина „Туристическа агенция“ е понятие, което считаме, че ни е напълно ясно откъм съдържание и когато преценим да резервираме и организираме своята почивка, екскурзия и т.н. избираме най – изгодната оферта, предлагана от която и да било туристическа агенция.

Трябва да знаем обаче, не само ние обикновените потребители, а и всички професионалисти, които смятат да развиват дейност в туристическия бранш, че това е неофициално понятие за всички фирми, които предлагат туристически пътувания. Официално съгласно Законът за туризма съществуват два вида фирми, които предлагат различен вид услуги в областта на туризма, а именно „Туроператори“ и „Туристически агенти“. Както Туроператорите, така и Турагентите подлежат на предварителен разрешителен режим, така наричания в миналото Лиценз за извършване на Туроператорска и/или Туристическа агентска дейност, а понастоящем  Удостоверение за извършване на дейност като Туроператор и/или Туристически агент.

Каква е разликата между Туроператор и Туристически агент?

Разликата както в дейността, така и в отговорността на Туроператора и Туристическия агент е голяма.  За да разберем каква е на първо място трябва да си отговорим на въпроса, какво представляват „Организираните групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена“. Организираните групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена са пътувания, които 

ПЪРВО - включват комбинация от най-малко 2 от следните услуги: транспорт; настаняване; други туристически услуги, които не са свързани с транспорта или настаняването и съставляват значителна част от пътуването;

ВТОРО -  се предлагат или се продават на цена, която включва всички разходи;

ТРЕТО - са за срок, по-дълъг от 24 часа, или включват настаняване за пренощуване.

Например: Ако си закупите екскурзия за 60 лева до Охрид с включен транспорт, обяд и някаква беседа БЕЗ нощувка – тази екскурзия не е Организирано групово и индивидуално туристическо пътуване с обща цена, съответно ако предлагате тази екскурзия НЕ сте Туроператор, защото не извършвате Туроператорска дейност! Това не означава, че не Ви е нужен лиценз, необходим Ви е такъв, но не лиценз за Туроператор, а за Туристически агент!

„Туроператорската дейност” е организирането на групови и/или индивидуални туристически пътувания с обща цена, предлагани за продажба, пряко или посредством Туристически агент с цел туризъм, отдих, развлечение, бизнес, участие или посещение на прояви и събития с културен и опознавателен характер, на конгресни и делови събития или с друга цел.

 С две думи, Туроператорите са организатори на туристически пакети, които включват няколко елемента и се предлагат с обща цена. Те могат да продават собствените си пакети директно или чрез посредници – Туристически агенти. Те отговарят за самото пътуване и имат застраховка "отговорност на Туроператора", която покрива щети за клиентите.

 

Туристическият ваучер за организирани групови и индивидуални туристически пътувания се издава за вътрешен и изходящ туризъм само от регистриран Туроператор.
Туристическият ваучер
може да се предоставя на туриста и от Туристически агент само от името и за сметка на регистриран Туроператор.
Туристическият агент няма право да издава собствен туристически ваучер.