В момента има 15  гости и няма потребители и в сайта

Регистрация на ЕООД – 199 лв. тотал, Регистрация на ООД – 260 лв. тотал, регистрация на ЕТ – 100 лв. тотал, пререгистрация, промяна на обстоятелства, правни и счетоводни консултации – (02/9 588 477) viber(+359)887 823 441)

 

Свързаните фирми с еднородна дейност в един обект и задължителната регистрация по ЗДДС 

 
НАП се опита в Указание да разясни смисъла и приложението на вътрешно противоречивия чл.96, ал.10 и ал.11 от ЗДДС. Промените са в сила от 2020 г. 
След неубедителни дискусии на семинара на НАП по въпроса за последователно, паралелното и едновременно извършване на еднородна дейност от свързани фирми в един търговски обект стана ясно:
 
1.Новите ал.10 и 11 от чл.96 от ЗДДС целят противодействие на злоупотребите. Същите са създадени за избягване на „този брутален начин за избягване на ДДС регистрация”;
 
2. „Бруталният начин за избягване на ДДС регистрация”  е следния: Едно лице /има се предвид фирма/ стопанисва даден търговски обект. Говорим за физически търговски обект, не за онлайн магазин.
Когато наближи прага за регистрация по ДДС /50 000 лева/ изведнъж това лице изчезва спонтанно. На негово място се появява друго лице, което работи със същия персонал, същите активи и развива еднородна дейност. 
Ако това се случи, оборота на новия стопанин ще трябва да приеме оборота на предходния, но само ако тези две лица са свързани или действат съгласувано.
 
Съгласувано действие според НАП означава „особени икономически, личностни или финансови отношения”.
 
Интересното е, че:
- Особените икономически, личностни или финансови отношения трябва да са били налични преди да се случи заместването в търговския обект;
- Ако паралелно в същия търговски обект се настани друго лице, пак било абсолютно същото. Налице е симулирано правоприемство. Друг бил случая, ако две лица просто си работят в един и същи търговски обект, за тях разпоредбата на чл.96, ал.10, и ал.11  не се прилага!
 
Кога две лица просто си работят в един и същ обект и кога не  -  не става много ясно.
Не ставя ясно и какво означават за НАП „особени икономически, личностни или финансови отношения”.
На практика е невъзможно в един търговски обект /магазин, офис и др./ да работят лица, които нямат никакви икономически, личностни или финансови отношения. Много често дейността, която се извършва е еднородна или сходна, а още по – често лицата са свързани.
 
Без смислен коментар остана и резонния въпрос:  Защо не се ревизира /повиши прага за регистрация по ДДС, който е закован на 50 000 лева от 2006 г., а се приемат разпоредби с неясен смисъл и приложение. Защо промените са насочени към отново към дребния бизнес?
 
От НАП предупредиха, че до момента България се въздържа от прилагането на Директива 112, която регламентира така наречените „ДДС групи”, но ако „бруталния начин за избягване на ДДС регистация продължава” същите ще бъдат въведени и за България.
Във връзка с ДДС групите примера, който дадоха от НАП е със счетоводна къща, която имала ЕТ и ЕООД, регистрирано по ДДС и фактурирала счетоводните си услуги към клиенти, както и е удобно.